Klien grèj door Diny van Oostrum (Uitverkocht)

Diny van Oostrum-Josemanders (Gassel, 1939) is het oudste kind uit een boerengezin van zestien kinderen. Ze werkte op de boerderij van haar ouders en kreeg de liefde voor het landleven, de natuur en de dieren met de paplepel ingegoten.
Die liefde vormde de grote inspiratiebron voor de gedichten die nu samen de bundel Klien grèj vormen.
Met een feilloos gevoel voor de schoonheid van het kleine legt Diny van Oostrum uit Beugen in haar dialectgedichten de wondertjes van de natuur en het intieme leven op het platteland vast.

Klien grèj kwam tot stand onder de vleugels van de Historische Kring Land van Cuijk. Het boek:
De bundel heeft het formaat A5, bevat 55 gedichten in het dialect van Gassel en Beugen en is ruim voorzien van toepasselijke illustraties gemaakt

Diny van Oostrum won in 2004 de Brabantse dialectpenning met het gedicht Vruute, dat de ouverture vormt van deze bundel.
In 2006 verscheen Unne zalige kerst, een bundel kerstgedichten in het dialect, die Diny van Oostrum schreef samen met Mientje Wever uit Boxmeer.

ANDRIES NIELEN
BRABANTSE EMIGRANT
ZAKENMAN
FOTOGRAAF

Dit boek is nog steeds te koop voor 10,- euro door te mailen naar penningmeesterhklc@hotmail.nl

Dit door Piet van de Weijenberg en Jan Veekens samengestelde boek handelt over deze uit Haps afkomstige boerenzoon en in het bijzonder over zijn geweldige fotocollectie. Andries Nielen emigreerde in 1867, op zeventienjarige leeftijd samen met zijn moeder Johanna Gertruda Verasdonck naar Amerika. Na een succesvol zakenleven bestede Andries Nielen begin vorige eeuw nog zo’n dertig jaren van zijn leven aan het reizen over de hele wereld en het fotograferen van streken en situaties waar vaak nooit eerder een fotograaf of journalist een stap had gezet. Tussen 1905 en 1930 kwam hij ook regelmatig terug naar het Land van Cuijk, zijn geboortestreek. Hij bezocht dan zijn familie en oude kennissen en fotografeerde hen meestal in hun dagelijkse doen. Ook de rest van Nederland liet hij fotografisch niet ongemoeid. De resultaten daarvan geven ons een unieke kijk op het leven in die tijd.

Via lezingen, ondersteunt door diapresentaties van zijn kwalitatief hoogstaande foto’s, gaf hij zijn ervaringen vaak door aan zijn tijdgenoten. In schoolboeken werden zijn foto’s gebruikt om de kinderen van begin vorige eeuw, een indruk te geven van andere landen en volkeren over de gehele wereld. Meerdere voorbeelden zijn ook bekend dat het wereldwijd bekende tijdschrift National Geographic Magazin zijn foto’s gebruikte. Last but not least werd door de Amerikaanse overheid na het bombardement op Pearl Harbor in 1941, inzage in zijn Japanse collectie gevraagd, mogelijk om represaillemaatregelen voor te bereiden.

Volgen we de Amerikaanse kranten dan heeft Andries over de hele wereld meer dan 30.000 foto’s gemaakt. Zakenman als hij was voorzag hij ze vaak aan de achterzijde van filosofische spreuken. Ruim 7000 stuks van zijn wereldwijde collectie zijn door hem aan de Public Library of Cincinnati & Hamilton County gegeven en daar tot op de dag van vandaag bewaard. Om dit boek te kunnen samenstellen heeft de Public Library (bibliotheek) aan Robert Nielen-Ogden, een van Andries nazaten, toegang verleent tot de hele collectie. Robert gaf de beelden weer door aan de auteurs. Via deze weg, door overerving en contacten met Andries’ Amerikaanse nazaten, en via familie en kennissen, beschikt auteur Piet van de Weijenberg over meerdere honderden foto’s die Andries maakte. Samen met Jan Veekens, een bij uitstek kenner van het Land van Cuijk, is hard gewerkt om van deze foto’s een boekwerk samen te stellen en ze zo voor de toekomst toegankelijk te maken en te bewaren. Zij hebben op dit moment van ruim 80% van de collectie de juiste situaties en personen weten te identificeren. Kleurenfotografie was in die tijd niet of nauwelijks een optie. Om de prachtige plaatjes nog beter tot hun recht te laten uitkomen liet Andries vele daarvan door Japanse kunstenaars met de hand inkleuren. Een deel van het boek is dan ook van ingekleurde foto’s voorzien.

Over de auteurs:
Piet van de Weijenberg is via zijn echtgenote familie van Andries Nielen en amateurgenealoog.
Jan Veekens is genealoog en lid van de Historische Kring Land van Cuijk en via zijn grootmoeder eveneens familie van Andries Nielen.

Inhoudsopgave

 • Haps, waar Andries is geboren en opgegroeid
  • Geboorte Andries Nielen; De buurtschap De Busch; De buren van Nielen; De Graafsedijk; De lagere school in Haps; De Rooms Katholieke kerk; De familieomstandigheden; De ontwikkeling van Haps.
 • Emigratie
  • Waarheen emigreren; Wie van de familie emigreerde; De overtocht.
 • Zijn leven in Amerika
  • De weg van Andries; Familiebanden; Hendrika; Andries op latere leeftijd; Familiefoto’s; Het wonen in Amerika; Overlijden Andries Nielen, negentig jaar oud; Einde van A. Nielen Co.
 • Andries’ fotocollectie, zijn grootste hobby
  • De geschiedenis van de foto’s; Selecties.
 • Noord-Brabant
  • Beugen; Boxmeer; Cuijk; Gassel; Groeningen; Haps; Mill; Oeffelt; Sambeek; Uden; Wanroij; De familie Cornelissen-Wijnen; De familie Piet Wijnen; Den Bosch; Boxtel; Best; Helmond; Oirschot; Oss.
 • Limburg
  • Afferden; Gennep; Heijen; Middelaar; Roermond; Venlo; Well.
 • Gelderland
  • Berg en Dal; Druten; Groesbeek; Lent; Malden; Nijmegen; Overasselt;Tiel; Wamel; Winssen.
 • Overig Nederland
  • Alkmaar; Amsterdam; Bergen op Zoom; Bunschoten; Culemborg; Delft; Den Haag; Dortrecht; Edam; Goes; Gouda; Hoogland; Kwadijk; Marken; Middelburg; Monnickendam; Rhenen; Rijswijk; Rotterdam; Scheveningen; Spakenburg; Utrecht; Vlissingen; Volendam; Zuthen; Zwolle
 • Nederland in kleur
  • Alkmaar; Amersfoort; Amsterdam; Berg en Dal; Bergen op Zoom; Boxtel; Brielle; Culemborg; Delft; Den Bosch; Doorweth; Dortrecht; Edam; Goes; Groesbeek; Haarlem; Heijen; Hoogland; Mill; Middelburg; Monnickendam; Nijmegen; Lent; Oeffelt; Rijswijk; Rotterdam; Sint Oedenrode; Tiel; Utrecht; Vlissingen; Volendam; Wanroij.
 • Kleve, Duitsland (in kleur)
 • De wijde wereld
  • België; Duitsland; Zwitserland; Frankrijk; Ierland; Portugal; Spanje; Egypte; Soedan; Ceylon; Java; Nieuw Guinea; China; Japan; Honolulu; Hawaï; Samoa; Mexico; Amerika.
 • Stamboom Nielen
 • Stamboom Derks
 • Index