De Historische Kring Land van Cuijk brengt een boek uit met unieke oude foto's, onder de titel:

ANDRIES NIELEN
BRABANTSE EMIGRANT
ZAKENMAN
FOTOGRAAF

Dit door Piet van de Weijenberg en Jan Veekens samengestelde boek handelt over deze uit Haps afkomstige boerenzoon en in het bijzonder over zijn geweldige fotocollectie. Andries Nielen emigreerde in 1867, op zeventienjarige leeftijd samen met zijn moeder Johanna Gertruda Verasdonck naar Amerika. Na een succesvol zakenleven bestede Andries Nielen begin vorige eeuw nog zo'n dertig jaren van zijn leven aan het reizen over de hele wereld en het fotograferen van streken en situaties waar vaak nooit eerder een fotograaf of journalist een stap had gezet. Tussen 1905 en 1930 kwam hij ook regelmatig terug naar het Land van Cuijk, zijn geboortestreek. Hij bezocht dan zijn familie en oude kennissen en fotografeerde hen meestal in hun dagelijkse doen. Ook de rest van Nederland liet hij fotografisch niet ongemoeid. De resultaten daarvan geven ons een unieke kijk op het leven in die tijd. Via lezingen, ondersteunt door diapresentaties van zijn kwalitatief hoogstaande foto's, gaf hij zijn ervaringen vaak door aan zijn tijdgenoten. In schoolboeken werden zijn foto's gebruikt om de kinderen van begin vorige eeuw, een indruk te geven van andere landen en volkeren over de gehele wereld. Meerdere voorbeelden zijn ook bekend dat het wereldwijd bekende tijdschrift National Geographic Magazin zijn foto's gebruikte. Last but not least werd door de Amerikaanse overheid na het bombardement op Pearl Harbor in 1941, inzage in zijn Japanse collectie gevraagd, mogelijk om represaillemaatregelen voor te bereiden.

Volgen we de Amerikaanse kranten dan heeft Andries over de hele wereld meer dan 30.000 foto's gemaakt. Zakenman als hij was voorzag hij ze vaak aan de achterzijde van filosofische spreuken. Ruim 7000 stuks van zijn wereldwijde collectie zijn door hem aan de Public Library of Cincinnati & Hamilton County gegeven en daar tot op de dag van vandaag bewaard. Om dit boek te kunnen samenstellen heeft de Public Library (bibliotheek) aan Robert Nielen-Ogden, een van Andries nazaten, toegang verleent tot de hele collectie. Robert gaf de beelden weer door aan de auteurs. Via deze weg, door overerving en contacten met Andries' Amerikaanse nazaten, en via familie en kennissen, beschikt auteur Piet van de Weijenberg over meerdere honderden foto's die Andries maakte. Samen met Jan Veekens, een bij uitstek kenner van het Land van Cuijk, is hard gewerkt om van deze foto's een boekwerk samen te stellen en ze zo voor de toekomst toegankelijk te maken en te bewaren. Zij hebben op dit moment van ruim 80% van de collectie de juiste situaties en personen weten te identificeren. Kleurenfotografie was in die tijd niet of nauwelijks een optie. Om de prachtige plaatjes nog beter tot hun recht te laten uitkomen liet Andries vele daarvan door Japanse kunstenaars met de hand inkleuren. Een deel van het boek is dan ook van ingekleurde foto's voorzien.

(De volledige inhoudsopgave van het boek vindt u onderaan deze pagina.)

Over de auteurs:
Piet van de Weijenberg is via zijn echtgenote familie van Andries Nielen en amateurgenealoog.
Jan Veekens is genealoog en lid van de Heemkundekring Land van Cuijk en via zijn grootmoeder eveneens familie van Andries Nielen.

Heeft u belangstelling voor deze uitgave dan kunt u deze bestellen door € 25,00 (afgehaald) of € 29,50 (bij toezending), over te maken op rekeningnr.: NL72 RABO 0134 329 112, t.n.v. Historische Kring Land van Cuijk, p/a. Beerseweg 46, 5451 NR Mill. Met vermelding 'boek Nielen' en uw naam en adres.
(!!!! Graag ook in een mailtje naar penningmeesterhklc@hotmail.nl omdat het regelmatig voorkomt dat de bank uw adres niet bij de overschrijving vermeldt !!!!)
Enkele pagina's uit dit boek:

Boek Andries Nielen, omslag
Boek Andries Nielen, blz 44
Boek Andries Nielen, blz 84
Boek Andries Nielen, blz 160
Boek Andries Nielen, blz 201
Boek Andries Nielen, blz 247
Boek Andries Nielen, blz 252
Boek Andries Nielen, blz 282

Inhoud
Haps, waar Andries is geboren en opgegroeid 9
  Geboorte Andries Nielen; De buurtschap De Busch; De buren van Nielen; De Graafsedijk; De lagere school in Haps; De Rooms Katholieke kerk; De familieomstandigheden; De ontwikkeling van Haps.  
Emigratie 16
  Waarheen emigreren; Wie van de familie emigreerde; De overtocht.  
Zijn leven in Amerika 21
  De weg van Andries; Familiebanden; Hendrika; Andries op latere leeftijd; Familiefoto's; Het wonen in Amerika; Overlijden Andries Nielen, negentig jaar oud; Einde van A. Nielen Co.  
Andries' fotocollectie, zijn grootste hobby 46
  De geschiedenis van de foto's; Selecties.  
Noord-Brabant 55
  Beugen; Boxmeer; Cuijk; Gassel; Groeningen; Haps; Mill; Oeffelt; Sambeek; Uden; Wanroij; De familie Cornelissen-Wijnen; De familie Piet Wijnen; Den Bosch; Boxtel; Best; Helmond; Oirschot; Oss.  
Limburg 133
  Afferden; Gennep; Heijen; Middelaar; Roermond; Venlo; Well.  
Gelderland 141
  Berg en Dal; Druten; Groesbeek; Lent; Malden; Nijmegen; Overasselt;Tiel; Wamel; Winssen.  
Overig Nederland 171
  Alkmaar; Amsterdam; Bergen op Zoom; Bunschoten; Culemborg; Delft; Den Haag; Dortrecht; Edam; Goes; Gouda; Hoogland; Kwadijk; Marken; Middelburg; Monnickendam; Rhenen; Rijswijk; Rotterdam; Scheveningen; Spakenburg; Utrecht; Vlissingen; Volendam; Zuthen; Zwolle.  
Nederland in kleur 241
  Alkmaar; Amersfoort; Amsterdam; Berg en Dal; Bergen op Zoom; Boxtel; Brielle; Culemborg; Delft; Den Bosch; Doorweth; Dortrecht; Edam; Goes; Groesbeek; Haarlem; Heijen; Hoogland; Mill; Middelburg; Monnickendam; Nijmegen; Lent; Oeffelt; Rijswijk; Rotterdam; Sint Oedenrode; Tiel; Utrecht; Vlissingen; Volendam; Wanroij.  
Kleve, Duitsland (in kleur) 270
De wijde wereld 273
  België; Duitsland; Zwitserland; Frankrijk; Ierland; Portugal; Spanje; Egypte; Soedan; Ceylon; Java; Nieuw Guinea; China; Japan; Honolulu; Hawaï; Samoa; Mexico; Amerika.  
Stamboom Nielen 289
Stamboom Derks 311
Index 334
  Laatst gewijzigd: 02-mrt-2015 Terug naar 'Uitgaven Historische Kring Land van Cuijk'