Actuele informatie & programma

InhoudsopgaveWe zien terug naar:

In de Sint Stevenskerk
In de Sint Stevenskerk

Zaterdag 23 september 2017:
De kleine excursie: met een bezoek aan de Sint Stevenskerk in Nijmegen.
Rond 14.30 uur, na eerst koffie of thee gedronken te hebben, waren we met 30 personen in de zuiderzaal verenigd om naar de inleiding te luisteren. Deze zaal was in de jaren zestig van de vorige eeuw volledig gerestaureerd. Vervolgens betraden we het middenschip van de kerk waar we boven op een pilaar een gebeeldhouwde kat ontdekten, twee glas-in-loodramen van de Brabantse kunstenaar Marc Mulders zagen en ons vergaapten aan het achttal prachtige kroonluchters uit de periode rond 1640. Een verrassing vormde de fresco's in de nog gedeeltelijke originele Heilige Grafkapel waar, ondanks protestantse verwijderingsbezigheden, een aantal oude fresco's redelijk zichtbaar waren met o.a. een Laatste Oordeel. Via de graftombe van Catharina van Bourbon die haar zoon Karel van Gelre in 1512 in de kerk had laten zetten, kwamen we in de historische grafkelder terecht met haar lijkkist en de muurschildering met het wapen en grafschrift van de hertogin. Weer op de begane grond teruggekomen liet een van de deelnemers als slot een kaars ontbranden in een van de neergelaten prachtige kroonluchters die daarna weer gedoofd diende te worden, waarbij overigens de aloude misdienaars-kwaliteiten nog niet verleerd bleken te zijn, als afsluiting van een interessante rondleiding in de Sint Stevenskerk.


Woensdag 25 oktober 2017:
Op 25 oktober verzorgde Ton Spamer een lezing in zaal 't Lagerhuis in Mill titel: "Levend heidendom in een Christelijk Europa". Al eerder was Ton onze gast en hij maakte er een wervelende presentatie van. Aan de hand van schitterende beelden nam hij de aanwezigen mee op reis door 6000 jaar magie en mysterie in Europa, want christelijke gebruiken zijn vaak doordrenkt met iets magisch. Aan de hand van zijn bevlogen verhaal gaf hij een indruk hoe christelijk Europa in de loop van vele honderden jaren was. Een geslaagde lezing door een boeiende spreker.

Aanbidding van het wonder
Aanbidding van het wonder

Donderdag 9 november 2017:
De lezing "Wonderen in het zonlicht" op 9 november in zaal De Bond te Cuijk, samen met FAD en museum Ceuclum werd verzorgd door arts/radioloog Hans van den Broek. De lezing was uitstekend gedocumenteerd en gaf een inkijk in de wonderlijke wereld van genezingen en het ontstaan van bedevaartsoorden.
Over bedevaartplaatsen en wonderen liet hij vanuit zijn medische achtergrond het licht schijnen en aan de hand van zijn medische kennis kon menig 'wonder' worden verklaard.
"Wonderen bestaan niet!" mag de conclusie zijn aan het einde van de lezing. Geen wonder dat er in de laatste tientallen jaren geen wonderen meer gesignaleerd worden.We zien uit naar:

Woensdag 13 december 2017:
Lezing door Egbert Dikken over de geschiedenis van het ontstaan van kerstversieringen.
Door zijn onderzoek zijn er hele nieuwe inzichten ontstaan over oude en antieke kerstversieringen.
In de lezing zal hij laten zien hoe zijn verzameling tot stand is gekomen. Hij neemt ook bijzondere objecten mee van voor 1970.
Plaats: Het Lagerhuis in Mill, Beerseweg 9, 5451 NR, 19.30 uur.


Zaterdag 13 januari 2018:
Jan van Holsteyn, eindredacteur van het NTR televisieprogramma 'Verborgen verleden', vertelt over de totstandkoming van dit programma. Hij geeft u een kijkje achter de schermen en zal ingaan op vragen als:
- Hoe wordt een hoofdpersoon gekozen?
- Waarom altijd een 'Bekende Nederlander'?
- Welk onderzoek ligt aan de basis van het programma?
- Hoe wordt dit onderzoek omgezet in een televisieprogramma?
Van Holsteyn zal zijn verhaal illustreren met fragmenten uit het programma en gaat graag in gesprek met de aanwezigen over andere vragen of opmerkingen.
Na de pauze krijgt het publiek een sneak preview van een aflevering van Verborgen verleden die nog niet op tv is uitgezonden.
Lezing over Verborgen verleden is in i.s.m. de Ned. Genealogische Vereniging bij Zaal 't Vertrek, Stationsweg 12, 5831 CR te Boxmeer. Aanvang: 14.00 uur.


Donderdag 8 februari 2018:
Lezing Lotte Jensen over 'Vieren van vrede'.
In zaal de Bond. Dit naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe boek over het ontstaan van de Nederlandse identiteit.
Plaats: Zaal De Bond in Cuijk, Beversestr. 18, 5431 SH. Aanvang: 20.00 uur.


Woensdag 21 maart 2018:
Algemene ledenvergadering in Beugen met lezing van H. Hermans over Nutricia "de min van Nederland".


Donderdag 19 april 2018:
'De hopman vertelt', lezing door Jan Tonies over scouting in de 50- en 60-er jaren.
In het Lagerhuis in Mill.Vanuit het bestuur:

Streiflichter

Nieuw historisch boek
"Streiflichter", Stadt, Burg und Festung Geldern door Rien van den Brand.
Een historisch boekwerk over het ontstaan van de burcht aan de Niers te Geldern en de ontwikkeling van de Stad Geldern, de bakermat van de huidige provincie Gelderland.
Bestellingen kunnen geplaatst worden rechtstreeks bij de Stichting Historie Peel-Maas-Niersgebied, te bestellen op : info@peel-maas-niers.eu.
De prijs van het boek is exclusief portokosten € 29,00.


Martien Mahler
Martien Mahler

MARTIEN MAHLER WINT SPORT- EN CULTUURPRIJS "'T PEERD" 2017
Donderdag 16 november was het voor ons bestuurslid Martien Mahler een bijzondere dag. Door enkele inwoners van Sint Anthonis werd hij oorgedragen als één van de kandidaten voor de Sport- en Cultuurprijs 2017.
Aan het einde van een programma waarin o.m. de kandidaten gepresenteerd werden liep de spanning op, maar het was uiteindelijk de man van de cultuur en historie die de prijs won. Voor zijn vele werkzaamheden op historisch en cultureel terrein werd Martien uitverkoren als de nummer één van 2017 en mocht hij uit handen van juryvoorzitter Jos Althuizen "'t Pèèrd" ontvangen en daarmee was hij toch wel - enigszins bescheiden dat wel - erg vereerd.
Martien Mahler is een begrip in Sint Anthonis. Al jarenlang zet de oud-leerkracht zich onder meer als auteur, 'lector', gids en columnist in voor het documenteren en verspreiden van culturele en cultuur-historische kennis over de gemeente Sint Anthonis. Daarnaast is hij lid van de Kunstkring, de gemeentelijke Kunstadviescommissie en medeoprichter van het cultureel café.


Harm Douma overleden


Jaarlijks Laatst gewijzigd: 08-dec-2017 Activiteiten (archief)