Actuele informatie & programma

Aan de koffie in Leiden
Wandeling met gids door Leiden

Zaterdag 10 jun 2017:
Grote jaarlijkse excursie dit keer naar Leiden.
Het thema is: ' In het voetspoor van de jonge Rembrand'.
Op 10 juni vertrokken we met enige vertraging vanaf de Markt te Cuijk. Door een administratieve fout bij de firma Verdijk waren we ca. 45 minuten later op pad naar Leiden.
Leiden is een prachtige stad met veel grachten en bruggetjes. Eerst was er natuurlijk de koffie met gebak in Grand Café Van Buuren.
Daar waren we inmiddels wel aan toe. De gidsen haalden ons af bij de locatie en we werden van daaruit rondgeleid door Leiden waar Rembrand ook een poos heeft gewoond, gestudeerd en gewekt. Daar was de wandeling op gebaseerd.
Het was een pittige wandeling die zo'n 2,5 uur duurde.
Met een lege maag arriveerden we bij 'Het Pakhuis' waar we werden ontvangen met versgeperst sinaasappelsap en een heerlijk tomaten-basilicum soepje. De broodmaaltijd mocht er ook zijn.
Nu de inwendige mens weer verzorgd was kon ieder zijn of haar programma afwerken. Een groep ging bv. naar het Museum van Volkenkunde een ander ging gewoon gezellig de stad nog in.
De Lieve Vrouwe kerk was ook een de moeite waard om bezocht te worden.
In Leiden is zoveel te zien dat een dag tekort is en je eigenlijk een heel weekend moet gaan. Maar we hebben in ieder geval wat van de sfeer kunnen proeven.

We zien uit naar:

Zaterdag 23 september 2017:
De kleine excursie bestaat uit een bezoek aan de Sint Stevenskerk in Nijmegen waar we een rondleiding krijgen van ongeveer anderhalf uur. Met de bouw van de Stevenskerk werd midden 13e eeuw begonnen en in 1273 werd de kerk ingewijd door Albertus Magnus, de wijbisschop van Keulen. Het was een romaans-gotische kerk, maar grootscheepse nieuwbouw vond plaats in de 15e eeuw waardoor het gotische karakter werd versterkt.
Bij het bombardement van 22 februari 1944 stortte de toren voor een groot deel in en werd een deel van de kerk ernstig beschadigd. Na WO II werd de kerk gerestaureerd en in 1969 feestelijk heropend. In 2012 volgde een nieuwe restauratie van de kerk, eigenaar de Stichting Stevenskerk en de toren, eigenaar gemeente Nijmegen. In november 2015 werd deze restauratie afgesloten.
We verzamelen ons om 14.00 uur bij de zij-ingang van de Sint Stevenskerk.

Woensdag 25 oktober 2017:
Lezing door Ton Spamer over 'Levend heidendom in een Christelijk Europa' in 't Lagerhuis te Mill.
Heel Europa is overdekt met kerken, kloosters, kapellen, wegkapelletjes en -kruisen, kruiswegstaties en beelden. Overal in Europa kun je paters en nonnen zien rondlopen. Overal kun je kerkklokken horen luiden. Allerlei organisaties hebben of hadden tot voor kort het woord 'christelijk' of 'katholiek' voor hun naam staan. Heel Europa lijkt door en door christelijk. Labyrinten in kerkgebouwen blijken de opvolgers van rituele vóórchristelijke danspatronen. Hoe christelijk was Europa eigenlijk? Aan de hand van schitterende beelden gaat U op reis door 6000 jaar magie en mysterie in Brabant en ver daarbuiten.
Plaats: Het Lagerhuis in Mill, Beerseweg 9, 5451NR, 20.00 uur.

November 2017:
Deze lezing staat nog niet vast. U ontvangt tijdig bericht daarover.

Woensdag 13 december 2017:
Lezing door Egbert Dikken over de geschiedenis van het ontstaan van kerstversieringen.
Door zijn onderzoek zijn er hele nieuwe inzichten ontstaan over oude en antieke kerstversieringen.
In de lezing zal hij laten zien hoe zijn verzameling tot stand is gekomen. Hij neemt ook bijzondere objecten mee van voor 1970.
Plaats: Het Lagerhuis in Mill, Beerseweg 9, 5451NR, 19.30 uur.

Zaterdag 13 januari 2018:
Jan van Holsteyn, eindredacteur van het NTR televisieprogramma 'Verborgen verleden', vertelt over de totstandkoming van dit programma. Hij geeft u een kijkje achter de schermen en zal ingaan op vragen als:
- Hoe wordt een hoofdpersoon gekozen?
- Waarom altijd een 'Bekende Nederlander'?
- Welk onderzoek ligt aan de basis van het programma?
- Hoe wordt dit onderzoek omgezet in een televisieprogramma?
- Welke factoren bepalen het succes van het programma?
Van Holsteyn zal zijn verhaal illustreren met fragmenten uit het programma en gaat graag in gesprek met de aanwezigen over andere vragen of opmerkingen.
Na de pauze krijgt het publiek een sneak preview van een aflevering van Verborgen verleden die nog niet op tv is uitgezonden.
Lezing over Verborgen verleden is in i.s.m. de Ned. Genealogische Vereniging bij Zaal 't Vertrek, Stationsweg 12, 5831 CR te Boxmeer. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 8 februari 2018:
Lezing Lotte Jensen over 'Vieren van vrede'.
In zaal de Bond. Dit naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe boek over het ontstaan van de Nederlandse identiteit.
Plaats: Zaal De Bond in Cuijk, Beversestr. 18, 5431SH, 20.00 uur.

Vanuit het bestuur:

FAD Cuijk heropend
Zondag 27 augustus, opende de FAD in Cuijk weer haar deuren na een intensieve verbouwing.
Binnen is een prachtige tentoonstelling te zien over de Grotestraat.
Van het toenmalige hotel-restaurant de Gouden Leeuw tot aan de Nutricia. Met veel foto's en advertenties van winkels.

Daarnaast is op een grote wand geweldig uitgebeeld de binding van Cuijk met water onder de titel 'Aqua Cuijk'.
De FAD (Foto Archief Dienst) is op woensdag en donderdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Eveneens op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.
Adres: Kerkstraat 14, 5431 DS Cuijk

Kerstgedichtenwedstrijd
Ook dit jaar weer een Kerstgedichtenwedstrijd in Boxmeer.
Heeft u zin om daaraan deel te nemen, stuur dan uw Brabants kerstgedicht naar Mientje Wever weverwever@hetnet.nl
Ook kunt u haar telefonisch bereiken 0485-573751.
De kerstgedichtenmiddag is op zaterdag 16 december, 14.00 uur, bij Het Vertrek in Boxmeer, Stationsweg 12, 5831 CR te Boxmeer.
De zaal is open om 13.30 uur,

Jaarlijks Laatst gewijzigd: 02-oct-2017 Activiteiten (archief)