Actuele informatie & programma

InhoudsopgaveWe zien terug naar:

Nutricia logo
Nutricia logo

Woensdag 21 maart 2018:
Op 21 maart na de jaarvergadering vertelde Henk Hermans over "Nutricia "de min van Nederland".
Henk heeft het archief van FAD doorgespit om aan de hand van veel beeldmateriaal van Lacto / Nutricia het ontstaan en de geschiedenis van dit bedrijf te kunnen tonen.
De lezing was verdeeld in 3 blokken nl. van de oprichting in 1916 tot 1924, van 1924 tot 1945 en van 1945 tot heden.
Tenslotte volgde nog de verhuizing van Cuijk naar de nieuwe fabriek op bedrijventerrein Laarakker A73 in Haps.
Wat vooral duidelijk naar voren kwam is dat Nutricia een zeer vooruitstrevend bedrijf was voor haar tijd. In een tijd waar hygiëne nog op een laag pitje stond stelde het bedrijf al hoge eisen aan de melkleveranties en het productieproces.
Een interessante lezing ook gezien vanuit het perspectief van een historisch en industrieel Cuijk, waarvoor hartelijk dank.


Jan Tonies vertelt
Jan Tonies

Donderdag 19 april 2018:
Donderdagavond 19 april gingen we met Jan Tonies terug naar de vijftiger en zestiger jaren. Hij vertelde uitvoerig en op humoristische wijze over het ontstaan van de verkennerij en over de oprichter Robert Baden-Powell. Hij was luitenant-generaal in het Britse leger en de grondlegger van de verkennerij, dat nu, op een aan onze tijd aangepaste wijze, is opgevolgd door scouting.
Naast historische wetenswaardigheden over de oprichter en de verkennerij zelf, vertelde Jan aan de hand van zijn vroegere ervaringen als verkenner en later hopman bij scouting Sint Anthonis hoe binnen de verkennerij de hiërarchie was, welke gebruiken men had en hoe yells en ook Maleise liedjes, via oud-militairen, toppers waren tijdens bijeenkomsten en survivaltochten.
Met zijn vertellingen over tochten naar de Ardennen, de Eifel en het Nuenen van Vincent van Gogh, wist hij de geïnteresseerden mee terug te nemen naar de sfeer en romantiek van die 'ondernemingen'.
Kortom: boeiend, interessant en vooral ook humoristisch.

Presentatie 'Sintunnise woordenboek'
Voorafgaande aan de lezing presenteerde Jan Tonies het 'Sintunnise woordenboek', een standaardwerk van het plaatselijke dialect, waaraan 12 jaar is gewerkt en heeft geleid tot de beschrijving van met name de uitspraak van zo'n 10.000 woorden met daarnaast uitdrukkingen en gezegden die vooral vroeger vaak gebruikt werden.
Prachtig dat het dialect zo is vastgelegd door enkele dialectkenners uit dit dorp en daarmee is het min of meer een standaardwerk van het dialect gesproken in Sint Anthonis, maar ook in het Land van Cuijk, hoewel zelfs binnen deze regio weer aanmerkelijk verschillende nuances worden gesproken. Meer info: www.heemkundesinttunnis.nl


Gebouw FAD

Mei 2018:
Op de mooie zonnige zaterdag in mei werden we verwelkomd door Jos Janssen in de Fad.
Hij vertelde eerst hoe de FAD (Foto Archief Dienst) is ontstaan. De prachtig verbouwde oude leerlooierij heeft een keur aan foto's van het oude Cuijk.
De vitrines zijn gevuld met een stukje geschiedenis van de industrieën die Cuijk door de jaren heen heeft gehad en die Cuijk groot hebben gemaakt.
De FAD heeft onlangs een drastische verbouwing ondergaan en er is een nieuwe tentoonstelling. Na het bezoek aan de FAD liepen we door de beelden- en heemtuin, die beide onlangs heropend zijn. Met dit mooie weer was dat een korte maar fijne wandeling.

In museum Ceuclum werden we ontvangen door dhr. Daniëls die een introductie gaf over het ontstaan van het museum, met daarna was er een rondleiding in Museum Ceuclum met voor de liefhebber het beklimmen van de toren. De versnapering bij de Looierij was zeer welkom.


De Dijkpoort in Hattem
De Dijkpoort
in Hattem

Zaterdag 16 juni 2018:
Excursie naar Hattem en Zwolle.
Klokslag 8.00 uur vertrokken we met een mager zonnetje richting Hattem. Maar toen we Hattem naderden was de zon inmiddels goed doorgebroken en konden we op het terras van Grand Café Restaurant Banka gaan genieten van de heerlijke koffie met gebak.
Hattem kennen we vooral van het Anton Pieckmuseum en het Nederlands Broodmuseum.
Met twee gidsen gingen we op stap. Hattem, zoals we Hattem nog niet kenden, de verhalen achter de prachtige gevels, het verhaal hoe Hattem aan zijn naam kwam en de gebruiken van Hattem.
Na deze rondleiding was er een uitgebreide lunch in buffetvorm in restaurant Banka.

Daarna reisden we door naar Zwolle, waar we onder leiding van twee gidsen wandelden van de Sassenpoort naar het Vrouwenhuis.
We kwamen langs de Fundatie met zijn beroemde c.q. beruchte ei op het dak van het monumentale pand. Dit museum is in vroeger tijden een gerechtsgebouw geweest. Tijdens de wandeling richting Sassenpoort werden we gewezen op de diverse gevels en het ontstaan van Zwolle als Hanzestad. De Sassenpoort was een historisch verdedigingsgebouw. De gaten waar de hete pek ed. naar beneden werden gegooid zijn duidelijk zichtbaar. In de Sassenpoort was er op de 1e verdieping een overzichtstentoonstelling over het ontstaan van Zwolle, en de "luxe" gevangenis. Degene die wat minder goed ter been waren konden op deze etage uitrusten en wie verder wilde, kon via een wenteltrap naar de bovenste etages. Van de 2e etage is een trouwlocatie gemaakt, die etage wordt ook wel de Cuypers etage genoemd; met de gevangenis voor het gepeupel met het "gemak".
Vooral op de 3e etage was een fantastisch uitzicht over Zwolle.
De ruimtes zijn zo groot dat deze wel nooit gevuld zullen worden.
We wandelen door het centrum naar het Vrouwenhuis gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742), die wat voor de arme bejaarde vrouwen wilde doen.
Ze moesten wel van onbesproken gedrag zijn, dit was de belangrijkste eis om er te kunnen komen wonen. Van de Regentenkamer uit 1680 tot een kamer die nog ingericht was zoals een bewoonster hem had achtergelaten in ca. 1980. De was en verstel kamer met boven in, het dienstbode bed. De bijzondere interieurs vertegenwoordigen 3 eeuwen. Vanaf de stichtingsdatum 1742 tot 1984 heeft het deze functie vervuld. Het huis wordt nu nog bewoond door 6 dames. Maar heeft vooral museale waarde.
Na het afscheid in het Vrouwenhuis konden we nog van een drankje nagenieten op een van de vele terrassen in de mooie stad Zwolle. Om 19 uur stonden we moe maar voldaan weer in Cuijk op de Markt.We zien uit naar:

Zaterdag 29 september 2018:
Excursie Kleef, die zal uit 2 delen bestaan, deel 1 de stad en haar geschiedenis, deel 2 de Historische tuinen uit de 17e eeuw die nu grotendeels gerestaureerd zijn.


Woensdag 17 oktober 2018:
Tom Hos in Haps "de Posthoorn", Kerkstraat 6. Econsultancy Opgravingen in Haps archeologisch boeiend.


Woensdag 14 november 2018:
i.s.m. FAD en museum Ceuclum een lezing door Theo Seijs over Sporen van Joods leven in het Land van Cuijk.

Locatie: Zaal de Bond te Cuijk.


Zaterdag 22 december 2018:
Kerst in de Petrus basiliek te Boxmeer. Introductie in de Weyer met PowerPoint presentatie en tentoonstelling van kerststallen door Cees Thijssen.

Locatie: Petrus basiliek te Boxmeer
Aanvang: 14.00 uur.


Zaterdag 19 januari 2019:
Lezing: Mathieu Fransen De kartering van Hertogdom Brabant door Matieu Fransen, i.s.m. de Ned. Gen. Ver.

Locatie: zaal 't Vertrek te Boxmeer
Aanvang: 14.00 uur.Vanuit het bestuur:

Uw E-mailadres
Graag uw aandacht voor het item 'e-mail adressen'.
Als u een nieuw e-mail adres heeft, wilt u dit dan s.v.p. doorgeven aan het secretariaat. Vaak horen we van mensen dat ze het mailadres hebben doorgegeven, maar als dit in de loop van de tijd verandert komt de mail niet meer aan. U loopt hierbij het risico dat u de uitnodigingen niet meer krijgt. Bij voorbaat dankJaarlijks Laatst gewijzigd: 07-jul-2018 Activiteiten (archief)