Actuele informatie & programma

Inhoudsopgave

Beste dames en heren,
Ongetwijfeld hebt u er gezien de coronapandemie begrip voor dat we al meer dan een jaar geen activiteiten kunnen aanbieden. Het enige medium waarmee we u van dienst kunnen zijn is ons tijdschrift "Merlet".
Zodra zich mogelijkheden voor gaan doen, komen we als bestuur weer bij elkaar en gaan aan de slag om lezingen en excursies te organiseren waarbij we u weer hopen te ontmoeten.
Een jaarvergadering over het jaar 2020 lijkt ons niet zo zinvol, omdat er bijna niets te vertellen valt.

Helaas zijn ons in de jaren 2019 en 2020 wel een aantal leden ontvallen. Via condoleanceberichten hebben we de nabestaanden gecondoleerd en veel sterkte toegewenst.
Hieronder vindt u een overzicht van de overleden leden.

Overledenen 2019-2020

Per 1 januari 2022 nieuwe gemeente LAND VAN CUIJK.
De Hoge Raad van Adel in Den Haag, geïnitieerd via de voorbereidingscommissie, heeft Rien van den Brandt om Middeleeuwse gegevens en wellicht minder bekende oorkondezegels over het rond 1400 uitgestorven hoog adellijk geslacht der heren van Cuijk benaderd.
De Hoge Raad, die onafhankelijk is en niet onder een of ander ministerie valt, doet als enige officiële instantie ontwerpen en voorstellen voor het nieuwe gemeentewapen.
Met de inbreng en adviezen van Rien van den Brandt hebben we er alle vertrouwen in dat er voor de nieuwe gemeente een prachtig gemeentewapen komt met duidelijke relaties met de historie van het Land van Cuijk. Ook zullen we straks waarschijnlijk trots zijn als we een nieuwe gemeentevlag zien wapperen, want "Land van Cuijk" zal zich ongetwijfeld op de kaart willen zetten.
Pierre Arts, voorzitter.

Foto's brandweer van Boxmeer

Foto's op de site van de brandweer van Boxmeer.
Arnold Schrijven scheef ons op dertien april dat op de site van de brandweer een beeldbank is ingericht met foto's en krantenberichten (inmiddels al ruim 500 beelden). Het is de bedoeling regelmatig nieuwe items toe te voegen, zodat er een aantrekkelijke site ontstaat.

Zie: https://www.brandweer-boxmeer.nl/

Martien Hermsen fotografeert bij een huwelijk
Martien Hermsen fotografeert
bij een huwelijk

Van de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum
(zie site BHIC.nl onder "Nieuws")
Onuitwisbare sporen van de Tweede Wereldoorlog in Mill en omgeving. Het BHIC zette de fotocollectie van Millse fotograaf Martien Hermsen online.
Afgebrokkelde en zwartgeblakerde gebouwen, gekantelde wagons die van de spoorlijn zijn gevallen en 'stillevens' van graven in Mill waarop helmen van gesneuvelde Duitse militairen zijn bevestigd. Wie door de fotocollectie van de Millse fotograaf Martien Hermsen (1911-1981) bladert, wordt onvermijdelijk herinnerd aan de gruwelen van de de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Mill. De erven van Martien Hermsen hebben deze collectie onlangs in bewaring gegeven aan het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). De foto's staan nu online.
Martien Hermsen wordt in 1911 in Weeze (Duitsland) geboren, maar vestigt zich later na zijn huwelijk met Leentje Minten in de Julianastraat in Mill. Daar verdient hij de kost als schilder en fotograaf. Later verhuist het echtpaar naar een pand in de nabijgelegen Bernhardstraat en opent daar de fotowinkel 'Mart Hermsen'.

De laatste jaren, nog voordat Martien op 31 december 1966 wegens ziekte stopt, komt zoon Hans die ook fotograaf is met zijn geliefde Nettie in de zaak. Zij nemen in 1967 de fotohandel en -zaak van Martien over en vestigen zich in de Karstraat 4 in Mill. Daar runnen Hans en zijn vrouw ruim 40 jaar 'Hermsen Fotografie Mill'.
Hans Hermsen: "De collectie van mijn vader bestaat uit ongeveer 500 foto's die hij tussen 1940 en 1960 heeft gemaakt in Mill, Grave en omgeving. Hij heeft tijdens de oorlogsjaren vaak onder zeer moeilijke omstandigheden gefotografeerd. Belangstellenden vinden in deze collectie veel historisch beeldmateriaal van onder meer de Slag van Mill."

'Moffenmeiden'
Zeer indringend en wrang zijn de foto's die hij gemaakt heeft van vrouwen die net na de bevrijding publiekelijk werden kaal geschoren, omdat ze omgang hadden met Duitse mannen. Op een foto zie je hoe op het kaalgeschoren hoofd van een vrouw een wit kruis is geschilderd. Naast haar houden twee jongens een portret van Hitler vast. Of de foto waarop een Britse militair een Joodse jongen omarmt. Je kunt de emoties van zijn gezicht aflezen. Weer een andere foto toont hoe Duitse militairen krijgsgevangen worden gemaakt. Er zitten ook talrijke foto's tussen van Britse militairen van de Prinses Irene Brigade. De foto van een straatnaambord van de Spoorstraat in Mill draagt duidelijk tekenen van de oorlog. Het is doorzeefd met kogelsgaten.

Oorlogsschade mei 1940 in Mill
Militairen in Mill na de bevrijding

Slag van Mill
Mill neemt in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog een aparte plaats in. Op 10 mei 1940 slaagde een Duitse pantsertrein vol militairen er in alle vroegte in om de spoorbrug bij Gennep te passeren. Bij Mill weet het Nederlandse leger de trein te laten ontsporen. In en om Mill wemelt het op dat moment van de Nederlandse soldaten, die maanden daarvoor de Peel-Raamstelling hebben betrokken. Deze verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd viel al op 10 mei 1940. Daarbij raakten Nederlandse militairen in een vuurgevecht met de Duitse invallers.
Hans Hermsen: "Mijn vader heeft hier veel beelden van kunnen vastleggen, maar ook van Mill tijdens en na de militaire operatie Market Garden."

Jaarlijks Laatst gewijzigd: 25-jun-2021 Activiteiten (archief)