Actuele informatie & programma

We zien terug naar:

Klokken St. Petrus basiliek

Zaterdag 22 juni 2019
Op een mooie zonnige zaterdagmiddag bezochten we Venray. Het was behoorlijk warm en er speelden op diverse pleinen muziekorkesten.
Hoe gezellig kun je het hebben.

We kwamen bij elkaar in het VVV-gebouw waar 2 gidsen ons ophaalden voor de rondleiding. Tijdens de wandeling kwamen we o.a. voorbij het historisch gemeentehuis, voormalig klooster Jerusalem en het eeuwenoude pand van café de Klokkenluider.
De kerk was ons voornaamste doel. De 'St. Petrus in de banden' basiliek, ook wel de parel van de Peel genoemd.

We kregen uitleg bij de kunstschatten van de kerk en de dapperen onder ons konden de toren beklimmen waar hen een schitterend uitzicht stond te wachten.

Uitzicht vanaf de St. Petrus basiliek

We zien uit naar:

Parachutisten in de lucht

Donderdag 19 septemberi 2019:
Lezing over Market Garden door Hans Teunissen uit Stevensbeek.
In september is het 75 jaar geleden dat het Land van Cuijk is bevrijd. Samen met Wanrodes Heem organiseren we in Het Wapen van Wanroij, een lezing die ons weer terugvoert naar deze tijd.
Operatie Market Garden is voor velen synoniem met de nederlaag bij Arnhem. Het zwart-wit beeld dat, mede door de Hollywoodfilm 'Een brug te ver' is ontstaan, is aan revisie toe.
We bekijken deze avond de geschiedenis niet eenzijdig, vanuit Amerikaans standpunt zoals die in de meeste geschiedenisboeken terecht is gekomen, maar belichten ook de Engelse en Duitse kant. Verder wordt het belang van de logistiek, die in deze fase van de oorlog een doorslaggevende rol speelt, besproken.

Locate: Wapen van Wanroij, Kwikstraat 6, 5446 AL Wanroij.
Aanvang: 20.00 uur.

Ons verdere programma:
- zaterdag 12 Oktober: Museum Ebben 'van postzegel tot tank' en bezoek St. Anthonius Nicolaaskapel in Groeningen.

- November: Moord en doodslag i.s.m. FAD en Ceuclum in Cuijk.

- donderdag 12 December: lezing Maria van Gelre.
Op 12 mei 1405 werd Marie uitgehuwelijkt aan Reinald IV, hertog van Gelre en Gulik, graaf van Zutphen. In de jaren daarna reisde ze met een uitgebreid gezelschap tussen de verschillende kastelen in het gebied van Reinald IV, waarbij het kasteel van Grave haar voorkeur genoot. Omstreeks 1415 liet ze het omvangrijke gebedenboek met veel schitterende miniaturen maken.

- Januari: ?

- zaterdag 8 Februari 2020: Doodslag op de Mookerhei i.s.m. NGV in zaal 't Vertrek in Boxmeer.

- Maart: Algemene ledenvergadering met lezing over onderwater archeologie.

- April: Kleine excursie.

- Mei: Kastelen in het Land van Cuijk / Tongelaar?

- Juni: De grote excursie, dit jaar naar Doesburg?

Niet alle lezingen en excursies voor het nieuwe seizoen staan op dit moment vast. Sommige afspraken moeten nog bevestigd worden.

Vanuit het bestuur:

Jan Peters

In memoriam Jan Peters
Op 9 april 2019 overleed in Mill ons oud bestuurslid Jan Peters.
Van 2003 tot 2013 vervulde hij in het bestuur de functie van penningmeester. Nauwkeurig hield hij de boeken bij en bewaakte onze uitgaven.

Zijn gezondheid was voor hem aanleiding om in 2013 af te treden. De laatste jaren woonde Jan in het verpleeghuis in zijn geboorteplaats.

We zullen Jan herinneren als een meelevende en zeer gewaardeerd lid.
''t was goed' zo staat op zijn gedachtenisprentje.

Henk van de Weem

In memoriam Henk van de Weem
Ons oud-bestuurslid Henk van de Weem is 15 juli 2019 in Velp overleden.
Henk was betrokken bij de oprichting van de Historische Kring in 1978 en dus een van de bestuurders van het eerste uur.

Zijn vele verhalen en artikelen over de historie van Mill zullen altijd in onze herinnering blijven, evenals zijn jovialiteit.

Nog regelmatig zien we de resultaten van zijn onderzoekingen naar familieverwantschappen, die hij met zijn typische schema's onderbouwde.
We verliezen in Henk een actief historicus, een gedreven genealoog en groot kenner van de Millse geschiedenis.

Armenzorg Grave

Nieuwe uitgave van Ron Fierst van Wijnandsbergen over armenzorg in Grave.
Vorige maand is een vervolg en aanvulling uitgebracht op zijn proefschrift van 2013 met de titel 'Ghenge ende gheve in Grave, fondsvorming van armen-instellingen en middeleeuwse monetaire problematiek'.
De titel van deze aanvulling is 'Stedelijke sociale zorg in de eerste helft van de zestiende eeuw in Grave' (ISBN 978-90-81302-53-1).

Hij heeft daarvoor onderzoek gedaan in de archieven van het Graafse gasthuis en de Graafse Tafel van de Heilige Geest.
Meer dan 300 gezinnen (80 tot 85% van de inwoners) uit Grave in de periode 1537/1543 leefden in armoede.
Aan de orde komt o.a. hoe de armenzorg was georganiseerd, wat er aan de armen werd gegeven en wie voor bedeling in aanmerking kwam.

Het boekje is 72 pag. groot, is een soft cover op A4 formaat, goed leesbaar en heeft afbeeldingen in kleur.
De prijs van deze uitgave is 13,50 euro, exclusief eventuele verzendkosten.
Verkrijgbaar bij het Graafs Museum: info@graafsmuseum.nl en ook bij boekhandel Van Dinter Boeken, Koorstraat 61 in Boxmeer.

Verzoek
De postzegel wordt weer duurder. Als u een emailadres heeft en de uitnodigingen nog steeds via de post ontvangt geef uw e-mailadres dan s.v.p. door aan het secretariaat. Dan zorgen wij ervoor dat u voortaan uw uitnodigingen via de mail krijgt.
Als u een nieuw email adres heeft wilt u dit dan ook doorgeven aan het secretariaat. Vaak horen we van mensen dat ze het mailadres hebben doorgegeven maar als dit in de loop van de tijd verandert komt de mail niet meer aan. Dan kan het gebeuren dat u de uitnodigingen niet meer krijgt. Bij voorbaat dank.

Jaarlijks Laatst gewijzigd: 21-sep-2019 Activiteiten (archief)